Budući BMW serije 3 donosi revoluciju!

Električni sistemi ulaze u masovnu produkciju.
  • Automobilizam
  • Comments Off on Budući BMW serije 3 donosi revoluciju!

BMW se priprema da potpuno promeni način izrade automobila u nameri da se fokusiraju na razvoj plug-in hibrida sa pogonom na svim točkovima i električnim automobilima (EV).

U tom smislu, moguće je da se desi da motori sa unutrašnjim sagorevanjem kakve ih danas pozanjemo ostanu bez posla ili da imaju ulogu generatora za punjenje baterije. A izgleda da sve vodi u tom pravcu.

Budući automobili će biti projektovani tako da imaju mali otpor vazduha i trenja točkova, koristiće 3D satelitsku navigaciju da bi predviđali stanje na putevima, lakim materijalima će kompenzovati dodatnu težinu baterija.

No, uzgleda da ćemo morati da sačekamo još jednu generaciju serije 3 da bi se BMW potpuno prebacio sa tradicionalnih metoda na nove tehnologije kompozitnih materijala i novi hibridni pogon koji bi sa “trojke” bio primenjen naviše sve do budućih Rolls-Royce modela.

Prvi korak u pravcu EV revolucije možemo da vidimo na primeru BMW 3-Series F30 (facelift): plug-in hibrid sa 2.0-litarskim turbo benzinskim motorom od 180 KS i 8-stepenim automatskim menjačem je već ekonomičan i dobrih performansi. Na zadnju osovinu će biti postavljena baterija od 7.6kWh koja će dodati autonomiju od 35km.

Back to top